Navigácia
Recepty na domácu mätovú šťavu
Leto sa pomaly blíži a vy máte na záhradke iste už poriadny záhon čerstvej mäty. Pripravili sme pre vás preto recept na domácu mätovú šťavu a tiež na mätový sirup, ktorý si môžete pripraviť celkom sami. Recepty pochádzajú z našich tradičných rodinných receptov, ale aj z knihy Vladimíry Jakouběové "Z babičkinej záhradky do Dědova sklípku", ktorej vydanie sme sponzorsky podporili. Ak by vás kniha zaujala, je k zakúpeniu v Kittelovom múzeu.
Recept na domácu mätovú šťavu
(Vhodná na osvieženie v lete.)
Čo budete potrebovať:
- hrnček cukru
- ½ litra vody
- 1 vyžmýkaný citrón
- hrsť mäty natlačenej napr. v mažiari
- ľad
Postup:
Cukor a citrónovú šťavu rozmiešame vo vode, až sa cukor rozpustí. Prisypeme natlačenú mätu aj so šťavou, ktorá z lístkov vytiekla. Podávame s ľadom a ozdobené plátkom citróna.
Mätový sirup
- ½ kg cukru kryštál
- ½ l vody
- 50 g čerstvých mätových lístkov
Do smaltované nádoby alebo do nádoby z varného skla či keramiky odmeriame asi pol litra vody, vsypeme cukor a za stáleho miešania a odstraňovania peny zvaríme na hustý sirup. Vsypeme pokrájané lístky mäty a necháme prejsť varom. Nádobu odstavíme, pevne zakryjeme a necháme asi hodinu stáť. Sirup scedíme do fľaštičiek. Užíva sa trikrát denne 1 polievková lyžica pri nechutenstve, zlom trávení a prechladnutí.