Syrob Bazový 500 ml

Syrob Bazový 500 ml

Poctivý hustý sirup z ručne zbieraných čerstvých kvetov bazy čiernej. Kvety sú z vlastných BIO odrodových kríkov. Je bohatý na látky aromatické aj zdraviu prospešné. Je skvelý pre prípravu osviežujúcich domácich limonád. Zaliaty horúcou vodou a ozdobený kúskom jabĺčka a klinčekmi, ho môžete vychutnať ako skvelý horúci nápoj.

Kategória Kitl Syrob
Skladom
5,99 EUR
11,98 EUR / 1 l
4,99 EUR bez DPH

Popis

Kitl Syrob Bazový

  • Poctivý hustý sirup z ručne zbieraných čerstvých kvetov bazy čiernej.
  • Kvety sú z vlastných BIO odrodových kríkov. Je bohatý na látky aromatické aj zdraviu prospešné.
  • Je skvelý pre prípravu osviežujúcich domácich limonád. Zaliaty horúcou vodou a ozdobený kúskom jabĺčka a klinčekmi, ho môžete vychutnať ako skvelý horúci nápoj.

Kitl Syrob pripravujeme z čerstvých kvetov bazy čiernej v BIO kvalite.

  • Aby sme si zaistili dostatok kvalitných bazových kvetov, založili sme si v spolupráci s Výskumným a šľachtiteľským ústavom ovocinárským Holovousy vlastný sad vyšľachtenej odrodovej bazy.
  • K výrobe používame čerstvé kvety, ktoré spracovávame za studena.
  • Sad vedieme v režime BIO preto, aby sa do finálneho sirupu nedostala chémie používaná na ošetrovanie rastlín v konvenčnom poľnohospodárstve.
  • Naša receptúra ​​výroby Bazového sirupu je podobná tej, akú po generácie používajú mamičky a babičky na výrobu domácej bazové šťavy.

Kitl Syrob Bazový získal na štyridsiatom ročníku výstavy Zem živiteľka 2013 hlavnú cenu veľtrhu "Zlatý klas s kytičkou".

Rozbor vodného bazové macerátu, ktorý vykonalo pracovisko Akadémie vied ČR, preukázal:

  • prítomnosť rutinu, kyseliny chlorogenovej a jej izoméru.
  • Rutin má veľmi silné antioxidačné vlastnosti, pôsobí priaznivo na stenu žíl a krvných vlásočníc.
  • U kyseliny chlorogenovej bola objavená výrazná protinádorová aktivita a zaznamenané sú tiež významné antioxidačné účinky.
  • Komplex fenolových zlúčenín obsiahnutý v kvetoch bazy predstavuje látky účinné pri liečbe chrípky a prechladnutia.

 

Ostatné informácie o čiernej baze:

Zloženie: cukor, vodný macerát kvetov bazy čiernej* (Sambucus nigra L., 10 %), extrakt z bazového kvetu, vitamín C (20 mg v 100 ml sirupu je 25 % NRV), regulátor kyslosti: kyselina citrónová, konzervant: sorban draselný. (NRV = referenčné príjmy vitamínov pre dospelé osoby).

* z ekologického poľnohospodárstva

Dávkovanie: Pre prípravu domácich limonád rieďte najlepšie s kvalitnou vodou v pomere 1:10, pre prípravu horúcich nápojov v pomere 1:8.

Skladujte v chlade a na tmavom mieste. Bylinné výťažky môžu sedimentovať, prípadný zákal alebo pena nie sú na závadu, súvisia s tým, že výrobok je prírodného pôvodu. Pred upotrebením potrepať. Po otvorení uchovajte v chlade a spotrebujte do 30 dní. Balené v ochrannej atmosfére.

Informácie pre diabetikov: výrobok je možné v obmedzenom množstve a po konzultácii s lekárom užívať diabetikov 1. i 2. typu, musí sa ale započítať do denného príjmu energie.

Výživové údaje ve 100 ml: energetická hodnota 1479 kJ/348 kcal, tuky < 0,5 g, z toho nasýtené mastné kyseliny < 0,1 g, sacharidy 87 g, z toho cukry 87 g, bielkoviny < 0,5 g, soľ < 0,01 g, vitamín C (kyselina L-askorbová) 20 mg (25 % NRV). (NRV = referenčné príjmy vitamínov pre dospelé osoby).

 

O čiernej baze

"Kde v dome bazový a lipový kvet, harmanček a hadie korenie, tam nie je bolesť, tam nie je Morena."

Baza čierna, v miestnom nárečí černobejlí, baza, psia baza, smradľavý bez, smradinky či kozičky, patrili medzi najobľúbenejšie a najznámejšie liečivé rastliny. Hoci nevyniká krásou či vôňou, požíval sa medzi ľuďmi veľkej vážnosti a bola mu pripisovaná čarovná moc. V  dedinskom prostredí bol nazývaný sedliackou lekárňou.

Od stredoveku bol opradený množstvom povier, podľa ktorých v ňom sídlili duchovia, ktorí sa pomstili za zlo, ktoré bolo spáchané v okolí ich kríkov. Preto sa baza čierna často vysadzovala okolo chalúp a stodôl. Nosenie bazy pri sebe chránilo pred zlom a negatívnymi silami všetkého druhu. Svadobčanom čierna baza prinášala šťastie. Tehotné ženy mali bozkávať bazový krík, aby zabezpečili dieťatku šťastnú budúcnosť. Baza položená vedľa vankúša prinášala pokojný spánok. Krížik z bazového dreva sa dával do rakvy zomrelým, bazovým prútikom sa brala miera na rakvu. Čierna baza tiež chránila pred ohňom, chorobami a zlými kúzlami. Ak niekto vykopal čiernu bazu, bez toho, aby zasadil novú, čakala ho veľká smola.

Plody bazy sa používali na tíšenie bolesti nervového pôvodu. Pomáhali pri zápaloch nervov, na zníženie krvného tlaku, v surovom stave sa používali ako slabý preháňavý prostriedok. Mladé lístky zmiešané s jačmennou múkou liečili popáleniny. Práškom z rozomletých suchých listov sa zastavovalo krvácanie z nosa. Kvety bazy sa nakladali do octu, medu a cukru na výrobu ochutených a liečivých sladidiel a sirupov. Sirup sa užíval ako liek pri žalúdočných, nervových a reumatických bolestiach.

Text je z knihy Vladimíry Jakouběové "Z babičkinej záhradky do Dědova sklípku", ktorej vydanie sme sponzorsky podporili. 

Recepty z Syrob Bazový 500 ml

Bazový koktail HUGO

Bazový koktail HUGO

Recept na bazový koktail HUGO Ingrediencie: Bazový Syrob Kitl Prosecco sóda limetka a mäta Postup prípravy: Do vysokého pohára s ľadom dáme čerstvú mätu a na plátky nakrájanú polovicu limetky. Pridáme Bazový Syrob Kitl a trochu sódy. Premiešame a všetko zalejeme Proseccom. Môžeme ozdobiť polmesiačikom limetky. Koktejl Hugo je ľahký alkoholický nápoj, ktorý si obzvlášť v lete obľúbi každý dospelý. Je veľmi osviežujúci a skvele chutí. V...

Čítajte viac

Osviežujúci bazový dezert

Osviežujúci bazový dezert

Osviežujúci bazový dezert Kitl Ingrediencie: Smotana na šľahanie Syrob Bazový Vanilková zmrzlina Ovocie (jahody, čučoriedky, maliny) Čerstvá mäta Postup: Vyšľahajte smotanu na šľahanie do tuhej  šľahačky. Do ušľahanej šľahačky na záver pridajte bazový sirup a zľahka premiešajte. Do širokého servírovacieho pohára dajte na dno vanilkovú  zmrzlinu. Potom pridajte čerstvé ovocie a šľahačku. Dezert ozdobíte lístkami čerstvej mäty a prípadne...

Čítajte viac

Bazový cheesecake Kitl

Bazový cheesecake Kitl

Recept na bazový cheesecake Ingrediencie na korpus: 350 g cereálnych sušienok 100 g masla 20 g práškového cukru/sladidlo Ingrediencie na náplň: 4 vajcia 2 PL citrónovej šťavy 900 g mäkkého tvarohu 500 g kyslejsmotany 100 ml Bazového sirupu Kitl vanilkový struk / vanilkové flavdrops Postup: Na výrobu korpusu najskôr rozmelníme sušienky. Tie potom spojíme s maslom a cukrom. Takto vytvorenú  hmotu natlačíme do tortovej formy o...

Čítajte viac

Horúci nápoj Kitl pri nádche a nachladnutí

Horúci nápoj Kitl pri nádche a nachladnutí

Recept na horúci nápoj Kitl pri nádche a nachladnutí  Tento recept na horúci nápoj je skvelý pre milovníkov čiernej bazy, vôna škorice a smrekového ihličia. A ak sa zároveň pýtate, "Ako uvolniť upchaný nos?", pretože máte zároveň nádchu a ste tak trochu nachladnutí – pridaný Smrkáček je pre tieto prípady ako stvorený, pretože ten nos uvolňuje. Ingredience: 1 liter vody 2 stredne veľké jablká 10 kusov klinčekov 2 kusy celej škorice 1-2 lyžice Bazového sirupu Kitl...

Čítajte viac

Bacilový trojboj

Bacilový trojboj

Jeseň je jednoznačne aj obdobím chrípky a ochorení. Pripravili sme Vám preto recept na hotový nápoj, ktorý Vám zaiste pomôže. Recept "Bacilový trojboj" so zázvorom Ingrediencie: Kitl Syrob Zázvorový čerstvo natrhané kvety bazy čiernej (mimo sezóny možete použiť Kitl Bazový sirup) plátky citróna a plátky čerstvého zázvoru Postup: Do kvetinového nápoja  lebo horúceho nápoja  nalejte zázvorový sirup. Pridajte čerstvo natrhané kvety čiernej bazy. V prípade,...

Čítajte viac

Makovo-limetkové lievance s bazovým sirupom

Makovo-limetkové lievance s bazovým sirupom

Recept na Makovo-limetkové lievance s bazovým sirupom (Vytvoríte až 10 palaciniek strednej veľkosti pre 2-3 osoby.) Ingrediencie: 2 vajcia 120 g hladkej múky 1 lyžička prášku do pečiva 1 lyžička sódy bikarbóny 2 lyžice vanilkového cukru (cca 12 g) 30 g cukru kôra z jednej limetky (cca 1 lyžica) 125 ml cmaru 2 lyžice maku (cca 20 g) trochu masla Kitl Syrob Bazový K podávaniu: práškový cukor na posypanie čerstvé čučoriedky...

Čítajte viac