Navigácia
Valentínske višňové trifle
11. 02. 2019 |
Recepty
Recept na višňové trifle od Kitl
Obľúbený anglický trifle je skvelý dezert z piškót, krému, ovocia a šľahačky. Obvykle sa robí do veľkej nádoby, z kterej sa neskôr servírujú jednotlivé porcie na tanieroch. Je až hriešne dobrý, a určite s ním urobíte radosť manželovi alebo priateľovi. Skvelo sa hodí ako sladká bodka po romantickej večeri.
Ingrediencie (na cca 4 porcie):
- 3 žĺtky
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 malé lyžičky ryžovej múky
- 20 + 20 g krupicového cukru
- 375 g (1 veľký kelímok) kyslej smotany
- 350 g višní (mrazené nechajte rozmraziť a odkvapkať)
- 1 vanilkový struk
- cca 200 g piškót
- Višňový sirup Kitl podľa potreby
- Griotku alebo Sherry podľa chuti
V prípade, že budete višňové trifle pripravovať pre deti, Griotku alebo Sherry samozrejme vynechajte. ;)
Postup:
- Najskôr si pripravte krém. V miske zmiešajte žĺtky, 20 g cukru a múky v jednotnú hmotu.
- Potom vo vodnom kúpeli (alebo v hrnci so silným dnom, prípadne v mliekovare) zohrejte smotanu – tesne k bodu varu. Potom zmiernite tak, aby sa smotana nevarila. (Smotana nesmie byť vrelá, inak sa žĺtky zrazia!) Pridajte semiačka z polovičky vanilkového struku a metličkou postupne zašľahajte žĺtkovú zmes. Hmotu pridávajte postupne a stále miešajte, aby bol krém hladký. Hotový krém (pudink) pretiahnite fóliou a dajte na chvíľu do chladu.
- Pokiaľ krém chladne, vyskládajte do skleneného pohára piškóty. Tie pokvapkajte višňovým sirupom (prípadne zmiešaným s Griotkou alebo Sherry).
- Na vyskladané piškóty pridajte vrstvu vychladeného krému. Pridajte višne a ďalšiu vrstvu pokvapkaných piškót.
- Poslednú vrstvu tvorí krém z kyslej smotany. Vyšľahajte kyslú smotanu spolu so zrniečkami z druhej polovičky vanilkového struku a 20 g cukru. Na záver pridajte opäť višne s višňovým sirupom.
Tento recept bol pripravený v spolupráci s blogerkou Máma v kuchyni.